YETKİLİLERDEN İLGİ BEKLİYOR


II. Abdülhamid'in tahta çıkmasının 25. Yılı sebebiyle İzmit Mutasarrıflığı denetiminde İzmit Belediyesi tarafından, İzmit halkının da katkılarıyla yaptırılan ve uzun bir dönem şehrin sembollerinden biri olan Saat Kulesi şu günlerde hüzünlü bir şekilde bulunduğu tepeden şehrini izlemeye devam ediyor.
İzmit Saat Kulesi Ne Zaman Yapıldı?
İzmit Saat Kulesi'nin temeli 19 Ağustos 1900 tarihinde atıldı. Temel atıldıktan bir yıl sonra da tamamlandı. Kulenin projesi Mimar Vedat Bey tarafından yapılsa da uygulama esnasında başkaları tarafından değişikliklerle yapıldı. Kimi kaynaklarda kulenin mimarı Bahçecik, İzmitli bir Osmanlı Ermenisi olan Mihran Azaryan olarak verilmektedir.
İzmit Saat Kulesinin üç tarafında bulunan kitabelerde "1318 Belediye etti inşa bu kule ile çeşme-i Seyit Kamari'ye" yazısı bulunmakta. Kulenin orta katında bulunan kartuş içerisinde ise Sultan II. Abdulhamit’in tuğrası bulunmakta.
Anadolu'da yapılan diğer saat kuleleriyle karşılaştırıldığında, İzmit Saat Kulesi mimari olarak ender bulunan yapılar içinde yer alıyor. Saat Kulesinin gövde genişliğine üç silme ile dört kata bölünmüştür. Kulenin her katında farklı mimari uygulamalar denenmiş, farklı süslemeler kullanılmıştır.
Uzun zamandır bakım görmeyen , hatta bazı dönemlerde arızalanan saatlerinin tamiri için dahi uzun süreler geçen Saat Kulesi, İzmit'e bakarken geçmiş yüzyılda geçirdiği görkemli dönemini özlüyor olmalı muhakkak.
Saat Kuleleri Niçin Yapıldı ?
II. Abdülhamid'in tahta çıkmasının 25. Yılı şerefine çıkartılan ferman ile Anadolu'nun ve Osmanlı coğrafyasının pek çok ilinde Saat Kuleleri yapımına başlandı.
Batıdan esinlenerek yapılan saat kuleleri, dönemin mimari özelliklerini yansıtan bir kültürel unsuru olmasının yanında, esas olarak, hakimiyetin ve otoritenin önemli sembollerinden birisi olarak görülüyordu.
Bu düşünceyle bugün ülkemiz sınırları içinde İzmir, Niğde, Adana, Yozgat, İzmit, Tokat, Ankara, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Çankırı, Çorum, Elazığ-Maden, Osmaniye ve Sinop'ta ve ayrıca İstanbul Dolmabahçe, Yıldız, Hamidiye Etfal Hastanesi olmak üzere Saat Kuleleri inşa ettirildi.








Uzun Zamandır Bakımsız Halde
Bir yüzyıldan uzun bir süredir İzmit' in sembolü olan, önemini halen korumakla kalmayıp tarihi kültürel bir değer olan Saat Kulesi bugün ne yazık ki bakımsızlıktan yıpranmış vaziyette bulunuyor.
Sütun ve duvarlarında dökülmeler, mermer kısımlarında kırılmalar olan yapının çeşmeleri akmadığı gibi, iklimsel etkenlerden dolayı da yüzeyi oldukça aşınmış durumda.
İlgili Bakanlıklar başta olmak üzere, İlçe ve Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla bu sembol değerimizin bakım ve onarımının gerçekleştirilmesi gerekmekte.