VETERİNER HEKİM-YAZAR KURTUL DURNA İLK YAZISIYLA ÇINARALTI'NDA


VETERİNERLİK, AKİF VE İSTİKLÂL MARŞI
17 Şubat 1921 günü Hakimiyet-i Milliye ve Sırât-ı Müstakîm adlı gazetelerde 10 kıta şiir yayımlandı.
Bu şiir Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okundu. Büyük bir duygu ve coşku selinin ortaya çıkmasına vesile olan bu şiir İstiklâl Marşı, yazarı ise herkesin bildiği üzere Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy’dur.
Türkiye de ilk Veteriner Hekimliği öğrenimi 1842 yılında Prusyalı bir askeri veteriner hekim olan Godlewsky tarafından, 12 öğrenci ile başlatılmıştır. O yıllarda eğitim verilen ilk yer Maçka’da bulunan Harp Okulu’dur. Daha sonraki yıllarda öğrenim içeriği ve süresi sürekli bir değişim ve gelişim göstermektedir.
Yine ilk sivil Veteriner Hekimlik öğrenimi İstanbul’ da 1889 yılında başlamıştır. Bu okulun ilk mezunları arasında ise İstiklâl Marşı şairimiz Akif’ de bulunmaktadır.
Akif, İstiklâl şairi olmanın yanı sıra çok yönlü kişiliği ile ön plana çıkan ender bir şahsiyettir. Aynı zamanda öğretmen olan Akif, yaşadığı dönemde vatanperver fikirler ışığında daha doğrusu bir fikir adamı olarak İstiklâl savaşında ön plana çıkan hatip ve gazeteci kimliğini de göstermiştir. Burdur milletvekili olarak meclise giren Akif Konya ayaklanmalarını önlemek ve halka öğütler vermek üzere Konya’ ya da ha sonra ise Kastamonu’ya geçmiştir. Kastamonu’ da halkı kurtuluş savaşına desteğe davet eden konuşmaları tüm şehirlere ve cephelere dağıtılmıştır.
Yine Kastamonu’da yayımladığı Sebîlürreşâd dergisinin (Eşref Edip ile berber) fikir ve yazıları ile halkı milli mücadeleye davet etmiştir ki derginin etkisi o denli büyüktür.
Rusya(o yıllarda Sovyetler Birliği) derginin kendi nüfusu altında yaşayan Türkleri etkilenmesinden korkarak ülkeye girişini yasaklamıştır.
Bugün aziz vatanımızın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Millî Marşı olarak ilk defa okunuşunun 103. Yıl dönümüne yaklaştığımız şu günlerde, millî şairimiz Mehmet Akif’i saygı ve rahmetle anıyoruz…
KURTUL DURNA
ETİKETLER